2011. szeptember 20., kedd

TEMPLE OF THE SMOKE / STARFUNK SIMPLES 2011.10.01. szombat, Trafik Klub


Október 1-én, szombaton fellép a budapesti Trafik Klub-ban a belgrádi és talán az egész szerb underground jelen pillanatban legnépszerűbb és legmeghatározóbb zenekara, a Temple Of The Smoke (http://soundcloud.com/temple-of-the-smoke ). Az önmagát „kozmikus rock” zenekarként meghatározó belgrádi négyes véglegesnek tűnő jelen formáját 2010-ben alakította ki, az addigi folyamatos tagcserék után kialakult az a szilárd felállás, amellyel már komolyan el lehetett kezdeni dolgozni…idén pedig végre megjelent az „Against Human Race” című régen várt debütalbum, amely nyomban elindult „világhódító” útjára és megjelenése óta folyamatosan zsebeli be az elismerő kritikákat a világ minden részéről.
Ha kicsit közelebbről megnézzük azt az elsőre akár kaotikusnak is tűnhető zenei egyveleget, amit ez a belgrádi négyes produkál, akkor azért viszonylag könnyen választ kaphatunk arra, minek is köszönhető a népszerűségük otthon és világszerte…zenéjük alapvetően a hetvenes évek pszichedelikus rockjához köthető (a Hawkwind, Pink Floyd, King Crimson hatások letagadhatatlanul szembetűnőek), és erre az alapra további rétegekként a stílusok kavalkádjából építik fel a „füst templomát”…számaikban egymással teljes egyetértésben megjelennek a space-/kraut-/post-rock elemei és keverednek a doom, a drone/dark ambient és a post-metal súlyosságával, hogy aztán a legelképesztőbb zenei bakugrás formájában mindezt kifacsarva kikössenek egy dub, roots-reggae vagy trip-hop témánál. Ez a fajta stílushalmozás valóban magában hordja annak a veszélyét, hogy egy befogadhatatlan kaotikus massza lesz csak belőle, de szerencsénkre a szerbeknél mindez organikus, rendkívül jól felépített és jól hangszerelt módon, élvezhető és kis türelemmel értelmezhető számok formájában jelenik meg. A nagyrészt a sci-fi és a szép lassan ránk rohadó világunk témaköre által inspirált jobbára instrumentális szerzeményeknek továbbá egy rendkívül erőteljes pszichedelikus hangulatoti töltést ad a felbukkanó számtalan szintetizátor effekt, hangminta, filmbejátszás. Összegezve csakis egy féktelen, stílusokon átívelő utazásnak lehet minősíteni a Temple Of The Smoke zenéjét, amely ugyan kihívás lehet a hallgatónak, de maradandó élményt okoz.
A koncert másik fellépője a szintén nem éppen egyszerű témákkal dolgozó pécsi StarFunk Simples (http://starfunksimples.bandcamp.com/album/sfs ). A szokatlan felállású négyes (gitár, basszusgitár, dob, klarinét!) az instrumentális post-rockot keveri kimondottan matekos témákkal, létrehozva egy olyan, helyenként meglehetősen szürreális zenei egyveleget, amely eléggé egyedülállónak tekinthető az itthoni mezőnyben…amiben nagy szerepe van az élőben is teljes értékű csapattagként megjelenő klarinétnak is, amely amellett, hogy remek hangulati többletet ad a számoknak, helyenként kimondottan disszonáns témáival nem kis mértékben a zenei élményt és izgalmat is növeli. A csapat idén, saját kiadásban megjelent „SFS” című lemeze (amely teljes egészében és ingyen letölthető a zenekari bandcamp-ről) egy eléggé komoly reményekre feljogosító kiadvány, mindenképpen érdemes megismerkedni velük!
A koncert helyszíne a Trafik Klub (Bp. viii. Mikszáth tér 2.), kezdés fél kilenc környékén, a belépő 1000 forint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése